tiistai 13. tammikuuta 2009

Harjoitteluasenne

(julkaistu 9.7.2008)

OIKEA ASENNOITUMINEN HARJOITTELUUN

Ensimmäisessä varsinaisessa artikkelissani menen suoraan maalivahdin "aivokoppaan". Haluan nimittäin antaa teille hyvät maalivahdit arvokkaan neuvon. Neuvo koskee oikeaa tapaa harjoitella Käsittelen jutussani asennetta harjoituksissa, ja tapaa tehdä 100-prosenttisella intensiteetillä jokainen harjoituksen osa. On erittäin tärkeää, että harjoittelet kuten pelaat. Vanha viisaus sanoo asian toisin päin: Niin pelaat kuin harjoittelet. Asia pitää täsmälleen paikkaansa. Se on nähty tuhansia kertoja. On erinomaisen tärkeää, että kykenet harjoittelemaan riittävän korkealla tasolla jokaisessa harjoitustilanteessa. Kuullostaa yksinkertaiselta ja päivän selvältä. Näin ei kuitenkaan ole, jos näkee halleilla pilvin pimein veskareita, joille asia ei ollenkaan ole selvä, eikä heidän tapansa toimia ole yksissä tämän ajatuksen kanssa.


Asiani ydinkohta ei ole yleinen asenne harjoitteluun, vaan haluan mennä ihan yksittäiseen detaljiin. Viestini on: SEURAA KIEKKOA. Harjoituksissa tulee joskus äijää kuin pipoa maalia kohti varmistin poistettuna valmiina laukomaan kiekko maaliin. Mokke lankeaa helposti tähän "ansaan", ja hänelle tulee tavaksi torjua kiekkoja puolihätäisesti jonnekin suuntaan. Samalla hän jo kiinnittää humionsa seuraavaan laukojaan, vaikka edellinenkin kiekko jää pelaamatta loppuun. Joskus näkee tilanteen, jossa maalivahti yrittää torjua jopa kahta kiekkoa yhtä aikaa. Muista kuitenkin yksi tärkeä seikka: PELISSÄ ON VAIN YKSI KIEKKO. Se haluaa, että sinä kiinnität kaiken huomiosi siihen. Jokaiselle kiekolle, jonka yrität torjua, annat 100 % huomiostasi. Keskityt kiekkoon katseellasi ja ehkä rintamasuunnallasikin niin kauan, kunnes olet ottanut kiekon haltuun, pelannut sen kulmaan, siirtänyt sen omalle pelaajalle tai kiekko on mennyt maaliin. Vasta tämän jälkeen voit keskittyä seuraavaan vastustajaan ja hänen hallussaan olevaan kiekkoon.

Juuri näin harjoittelemalla pystyt kehittämään peliäsi ja asennoitumistasi harjoitteluun ja pelaamiseen niin, että siitä saatava hyöty siirtyy täysimittaisena peliisi. On siis ihan hyväksyttävää, että päästät joitakin kiekkoja maaliin edes yrittämättä ottaa niitä kiinni, koska ns. pelaat vielä edellistä tilannetta loppuun.


Tottakai jotkut harjoitteet tekevät tällaisesta tavasta vaikean toteuttaa, mutta muista kuitenkin, että tämä tapa auttaa sinua parhaiten nostamaan suoritustasoasi pitkällä juoksulla. Muista myös totetuttaa tätä tapaa toimia lämmittelyssä ennen peliä; varsinkin. Älä siis koskaan päästä kiekkoa silmistäsi, ennen kuin olet pelannut tilanteen loppuun.


Tämä saattaa kuullostaa tosiaankin vain sanahelinältä ja sinusta tuntuu, että näin ei voi harjoituksissa toimia. Tämä on kuitenkin ainoa oikea tapa, ajattelet sinä tai esim. valmentajasi asiasta mitä tahansa.
Sitä paitsi näin toimimalla kehität itsestäsi mentaalisesti vahvemman pelaajan ja keskittymiskykysi paranee. Huomaat kyllä jatkossa eron.

Poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön. Sellainen poikkeus on harjoitus maalivahdille, jossa on tarkoitus liikkua erittäin nopeasti seuraavaa laukojaa kohti. Harjoituksen aihe voi olla liikkuminen ja sijoittuminen yhdistettynä nopeaan reakatiotorjuntaan. Tällaisessa harjoitteessa sinun tulee vain liikkua nopeasti ja sijoittua optimaaisesti ennen kiekon pysäyttämistä. Tyypillinen tämän tyyppinen harjoite on kahden tai useamman kiekon sektorilaukausharjoite.

Tästä asiasta kannattaa puhua päävalmentajan ja maalivahtivalmentajan kanssa. Näin vältytään ristiriidoilta ja ylimääräisiltä yllätyksiltä.
Loppuun vielä yksi tärkeä asia. Se tuntematon kaveri, joka näyttää vain viettävän aikaansa katsomossa, saattaa juuri olla se scoutti, joka on tullut seuraamaan sinun otteitasi harjoitustilanteeessa.

Aivan; ...aina täysillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti